V Pentagóne vystavili tajný model bin Ládinovho úkrytu

17.05.2012 Celý región

Washington 17. mája (TASR) - V Pentagóne vystavili doteraz prísne utajený model pakistanského úkrytu Usámu bin Ládina. Maketa poslúžila americkým tajným službám pri plánovaní zásahu špeciálneho komanda, pri ktorom vlani líder al-Káidy zahynul, uviedol denník Daily Telegraph.

Model je zmenšenou podobou medzičasom už neexistujúceho komplexu v meste Abbottabad, ležiacom asi 50 kilometrov od pakistanskej metropoly Islamabad. Ide o trojpodlažnú vilu s rozsiahlym pozemkom obohnaným vysokým múrom a ostnatým drôtom. Medzinárodne hľadaný teroristický vodca sa v dome údajne ukrýval viac ako päť rokov.

Na výrobu makety - zhotovenej z extrudovanej polystyrénovej peny, hliny a akrylu - sa vzťahoval tak prísny stupeň utajenia, že ani jej tvorcovia, členovia špeciálneho tímu z americkej Národnej geokozmickej spravodajskej agentúry (NGA), netušili, na čom pracujú. Pri zhotovovaní modelu bola použitá špeciálna technika takzvaného fotogenického merania, ktoré umožnilo vypočítať skutočné proporcie stavby z dĺžky tieňov na fotografiách.

Maketa sa napokon stala neoceniteľnou pomôckou v záverečných štádiách plánovania zásahu proti bin Ládinovi s krycím názvom Operation Neptune Spear. Tento týždeň ju vystavili na jednej z chodieb v Pentagóne a ihneď vyvolala veľký záujem vojenského aj civilného personálu.

Bin Ládin zahynul 2. mája 2011, keď na dom v Abbottabade zaútočilo elitné americké komando Navy SEALs. Členovia jednotky útok nacvičovali na makete komplexu v skutočnej veľkosti, postavenom na tento účel na americkej leteckej základni Bagram v Afganistane.

Skutočný bin Ládinov úkryt dala vo februári 2012 zrovnať so zemou pakistanská armáda kvôli obavám, aby sa miesto nestalo zhromaždiskom islamských extrémistov.
 

Vyberte región